"Frankrijk heeft nergens ter wereld nog een gijzelaar"

Serge Lazarevic, de laatste Fransman die gegijzeld was, is vrij na meer dan drie jaar gevangenschap in de Sahel. Dat heeft de Franse president François Hollande meegedeeld. "Frankrijk heeft nu geen enkele gijzelaar meer in een land ter wereld", aldus de president.
Serge Lazarevic tijdens zijn gevangenschap

Lazarevic werd op 24 november 2011 in Mali ontvoerd door Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM). Samen met hem werd ook Philippe Verdon ontvoerd, maar hij werd vorig jaar vermoord, uit wraak voor de beslissing van Parijs om soldaten in Mali in te zetten tegen een rebellie.

"Onze gegijzelde Serge Lazarevic, onze laatste gijzelaar, is vrij", verklaarde Hollande. "Frankrijk heeft nu in geen enkel land ter wereld meer een gijzelaar." Volgens het Franse presidenschap verkeert Lazarevic in goede gezondheid gezien de duur van zijn gevangenschap. Hij gaat binnenkort naar Frankrijk.

Volgens het presidentschap in Niger is de bevrijding het resultaat van "intense inspanningen" van Niger en Mali. President Mahamadou Issoufou bejubelde het "engagement en professionalisme waarvan de Nigerese en Malinese diensten getuigden".