"Ook ik ben ABBA-fan!"

Het was geen geheim, toch was het voor velen nog een aangename ontdekking over koningin Fabiola. In "Terzake" zei graaf Paul Buysse afgelopen vrijdag: "Koningin Fabiola dweepte met ABBA. Het heeft weinig gescheeld of ik nam haar mee naar Londen, waar die groep optrad. Helaas vond het paleis dat destijds niet zo’n goed idee." Fabiola is natuurlijk in goed gezelschap, want doorheen de jaren outten zich meerdere celebrity’s als ABBA-fan.

Het rijtje ABBA-fans onder celebrity’s blijkt intussen eindeloos: Kylie Minogue, Cher, Elvis Costello, Colin Powell, Meryl Streep, Bono, om nog maar enkelen te noemen, hebben ooit wel eens hun liefde voor ABBA of een van hun nummers bezongen. Net zoals volgende 5 wereldsterren:

- "Ik wou dat ik "SOS" geschreven had, "Waterloo", en fucking "Super trouper". Ze staan daar hoog naast de allerbesten. Ook al was ABBA een rotnaam voor een groep." (Noel Gallagher, Channel 4, 2004)

- "Ik herinner me dat ik plots "SOS" op de radio hoorde en me realiseerde dat dat ABBA was. Het was toen al te laat, ik was al verkocht. Weet je, ik vond het een heerlijke sound. Ze maken geweldige muziek. Wat bovendien interessant is, is dat ze hun eigen problemen in hun liedjes verwerkten. Denk maar aan "Knowing me, knowing you"." (Pete Townshend, Rolling Stone, 1982)

- "Op mijn iPod? Mag ik ABBA zeggen? Iedereen zegt dan: "Bah, ABBA!" Maar waarom is dat? Ze zijn de best verkopende muziekgroep ooit. Niemand hoort hen graag, toch hebben ze zoveel singles verkocht over de hele wereld. Je blijkt als man geen klasse te hebben als je van ABBA houdt. Pure hypocrisie. Ik ben niet beschaamd toe te geven dat ik van die groep fan ben." (John McCain, Telegraph, 2008)

-  "Om hun muziek in een eigen nummer te kunnen gebruiken, heb ik mijn eigen bode met een brief naar Stockholm gestuurd, waarin ik hen smeekte en hen vertelde hoeveel ik van hun muziek hield." (Madonna, BBC, 2005)

- "Als ik naar "The name of the game" luister, dan zit daar zoveel meer in dan je bij het eerste gehoor opmerkt. Al hun liedjes pakken je onmiddellijk en beroeren je tegelijkertijd. Op een zachte manier brengen ze het gevoel van smachtend verlangen naar boven." (Neil Tennant van Pet Shop Boys, BBC, 2014)

ABBA had zelf ook wel iets met het koningshuis en trad in 1976 op ter ere van het huwelijk van de Zweedse koning:

lees ook