Brussel wil vervuilende auto's uit de stad

Brussel wil komaf maken met al te vervuilende auto's in het centrum. En volgt daarmee het voorbeeld van onder andere Antwerpen en Parijs.

Brussel plant een zone van zeer lage uitstoot tegen 2015. Zware opstoten van uitstoot zullen in die zone worden vermeden. Dat zegt Céline Fremault (CDH), de Brusselse minister van Leefmilieu. De lage-emissiezone moet nog concreet worden uitgewerkt, maar dat zal volgens haar kabinet zeer snel gebeuren. Dat bericht De Tijd.

Ook het Antwerpse stadsbestuur kondigde eerder al aan dat ze vanaf 2016 vervuilende auto's uit de stad wil bannen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijk werkt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) aan een nieuw wettelijk kader.

Het past binnen de grote plannen die er zijn op verkeersvlak in de hoofdstad. Zo werd eerder al een nieuw verkeerscirculatieplan aangekondigd door het stadsbestuur én het gewest. Daarbij wordt een groot aantal straten verkeersvrij of krijgen ze eenrichtingsverkeer. Ook zal het aantal voetgangerszones verdubbeld worden.

Een onderdeel van het plan is ook de ondergrondse parking onder het Vossenplein, in de volksbuurt van de Marollen. Die botst op veel weerstand. Op een informatievergadering gisteravond kreeg de Brusselse schepen van mobiliteit Els Ampe (Open VLD) het zwaar te verduren. Twee uur lang kreeg ze kritische vragen en verwijten van de omwonenden over haar heen.

Meest gelezen