CIA heeft gelogen over "speciale ondervragingen"

De verhoren van de Amerikaanse geheime dienst CIA na de aanslagen van 11 september waren inefficiënt en nog brutaler dan tot dusver bekend was. De CIA heeft de politiek daarover ook voorgelogen. Dat blijkt uit een vandaag vrijgegeven Senaatsrapport. De Verenigde Staten hebben intussen de veiligheid in zijn ambassades en militaire basissen wereldwijd opgedreven.

Het rapport is voorgesteld door de Democratische senator Dianne Feinstein. Volgens Amerikaanse media bevestigt het dat de CIA terreurverdachten folterde om informatie van hen los te krijgen. De methodes onder de toenmalige Republikeinse president George Bush waren in de praktijk inefficiënt en gingen verder dan het Witte Huis (officieel) had toegelaten.

Volgens het rapport heeft de CIA heeft de Amerikaanse regering en het Congres voorgelogen over de reikwijdte van zijn praktijken en hun efficiëntie. De voormalige Republikeinse minister van Defensie Donald Rumsfeld had het overigens systematisch over "speciale ondervragingen", die hij nodig en toelaatbaar achtte. Rumsfeld weigerde het woord "folteren" te gebruiken.

In een reactie heeft president Barack Obama de methodes van de geheime dienst "tegen de Amerikaanse waarden ingaand" genoemd. Hij sprak de hoop uit dat het rapport helpt om folterpraktijken tot het verleden te laten behoren.

Het vandaag gepubliceerde rapport is het eerste publieke rapport over het gebruik door de CIA van soms wrede ondervragingstechnieken bij Al Qaeda-gevangenen in geheime locaties in Europa en Azië, in de nasleep van de aanslagen van 9/11. 

"We hebben aanwijzingen dat Amerikaanse basissen en ambassades hierdoor meer risico lopen. Daarom zijn de nodige maatregelen genomen om de veiligheid op die plaatsen te verzekeren", zegt de woordvoerder van het Witte Huis.

AP2013