De Slegte verkoopt ongepubliceerd handschrift Hugo Claus

"Dag dokter", een ongepubliceerd scenario van Hugo Claus voor een film van Ate de Jong uit 1978, is te koop bij De Slegte. Het is één van de toppers uit de nieuwe catalogus van het antiquariaat waarin, naast speciale uitgaven Nederlandse literatuur, ook handschriften en brieven van onder meer Tom Lanoye, Stijn Streuvels, Gaston Burssens en Roger Raveel zitten.
© VRT

Het handschrift van "Dag dokter", een tachtigtal met zwarte pen beschreven vellen, werd ingebonden door een privéverzamelaar die van filmmaker Ate de Jong ook toelichting kreeg.

"Het origineel idee van "Dag dokter" was ooit gebaseerd op mijn ervaringen. (...) Hugo heeft (...) op aanraden van Fons Rademakers een eerste scenario gelezen en daarna in 3 weken bewerkt. De veranderingen waren ingrijpend wat betreft situatie en handeling, maar niet qua personages. Ik denk dat Hugo's script zeker 80 procent van het uiteindelijk verfilmde script uitmaakt", luidt het in een mededeling van De Slegte.

De catalogus bevat meer handschriften van Claus, onder andere een versie van "Reconstructie", de Cuba-opera die Claus schreef in samenwerking met Harry Mulisch, en een 10 pagina typoscript met een afwijkende versie van "Omtrent Deedee" uit 1963.

Het handschrift wordt te koop aangeboden op de Internationale Antiquarenbeurs in Mechelen die gehouden wordt vrijdag 12 tot en met zondag 14 december.