Dertien doden bij nieuw bloedbad in Oost-Congo

Bij een nieuw bloedbad in het oosten van Congo zijn gisterennacht dertien mensen gedood. Het leger en de blauwhelmen slagen er niet in een einde te maken aan een reeks aanvallen die toegeschreven worden aan Oegandese rebellen. Dat meldt de VN-radio Okapi op gezag van lokale bronnen.

Het nieuwe bloedbad gebeurde in de dorpen Mulolya en Malibo, op ongeveer 16 kilometer van Beni in het noorden van de provincie Noord-Kivu. Die provincie grenst aan Oeganda en Rwanda.

Volgens Teddy Kataliko, het hoofd van een koepel van middenveldorganisaties in de regio, vond de aanval plaats zondag tussen 21 en 22 uur Belgische tijd. Volgens Radio Okapi kwamen dertien mensen om en raakten nog eens zeven anderen gewond.

In de nacht van zaterdag op zondag kwamen al 36 mensen om het leven bij een aanval aan de rand van de stad Oicha en twee naburige dorpen, Manzanzaba en Mulobiya. Sinds oktober zijn meer dan 250 mensen om het leven gebracht in soortgelijke omstandigheden in het gebied rond Beni. Het merendeel van de aanvallen zouden door ADF gepleegd zijn, een islamitische rebellengroep die sinds 1995 in Congo aanwezig is en gekant is tegen de Oegandese president Yoweri Museveni.