Drukste ochtendspits in Vlaanderen dit najaar

De stakingsactie van gisteren heeft zich vanmorgen nog goed laten voelen op de weg. In heel het land stond er tot 350 kilometer file, voor Vlaanderen was het zelfs de drukste ochtendspits van dit najaar. "De belangrijkste reden is de uitgestelde drukte van gisteren want de bedrijven komen weer op gang", analyseert het Vlaams Verkeerscentrum.

Vooral richting de hoofdstad Brussel was het aanschuiven geblazen deze ochtend. Op een bepaald moment was het tot een uur filerijden.

"Het was een moeilijke ochtendspits", licht Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum toe. "Dat heeft deels te maken met het regenweer en de lichte wintertoestand. Maar de belangrijkste reden is de staking van gisteren. Elke keer zien we de dag na een treinstaking meer file. Bovendien zijn gisteren een aantal wegen geblokkeerd geweest en daardoor is er nu extra veel bevoorrading nodig."

Treinreizigers hadden iets meer geluk deze morgen. De gevolgen van de treinstaking gisteren bleven relatief beperkt. "Hier en daar waren er gevolgvertragingen en er was ook wel materiaal dat nog niet volledig op de juiste plaats stond", zegt Bart Crols van de NMBS. "Maar die problemen zijn intussen opgelost."