Eerste konvooi met wrakstukken MH17 in Nederland

In Nederland is een eerste konvooi aangekomen met wrakstukken van vlucht MH17, het vliegtuig dat afgelopen zomer is neergehaald boven Oekraïne.

Het transport vertrok vorige woensdag uit Oekraïne. De wrakstukken zijn naar een vliegbasis in het zuiden van Nederland gebracht waar een deel van het vliegtuig later zo goed mogelijk gereconstrueerd wordt.

Op de basis wordt de lading volgens een vaststaand protocol gelost. Alle wrakstukken worden via een vaste procedure gefotografeerd, gescand en ingedeeld. Daarna begint in een speciaal vrijgemaakte hangar het onderzoek aan de wrakstukken en de voorbereidingen van de reconstructie.

Nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne met het toestel van Malaysia Airlines mogen aanwezig zijn als het eerste konvooi aankomt op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen. Er is ook iemand van het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17 bij.

Bij de vliegramp in Oekraïne kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders en 6 Belgen.