Internationale Coalitie vraagt België om grondtroepen tegen IS

De internationale coalitie tegen terreurgroep IS heeft ons land gevraagd om grondtroepen naar Irak te sturen. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zal de vraag voorleggen aan de ministerraad en uiteindelijk zal de regering beslissen. Het kabinet Vandeput benadrukt dat de Belgische militairen niet zouden ingezet worden voor gevechten, maar wel om het Iraakse leger op te leiden.

Het was toenmalig premier Elio Di Rupo (PS) die op de VN-top in New York begin dit najaar voor het eerst officieel de vraag kreeg. Die vraag werd nadien herhaald door de Amerikaanse ambassadrice in ons land.

Concreet zouden er een 50-tal Belgische soldaten naar Irak kunnen worden gestuurd, laat het kabinet van Vandeput weten aan deredactie.be. "Het gaat om een trainings- en adviesmissie van het Iraakse leger. België gaat dus niet de rechtstreekse confrontatie met IS aan", klinkt het.

Waar die troepen zouden kunnen worden ingezet - in de hoofdstad Bagdad of dichter bij het front in het noorden van Irak - is nog niet duidelijk. Hoe veel de missie zou kosten, is ook nog niet geweten. "Maar zo'n missie is wel voorlopig mogelijk binnen het budget."

Het is de ministerraad die zich over de vraag zal buigen. Vermoedelijk gebeurt dat op de bijeenkomst op vrijdag 19 december. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet al verstaan dat de mogelijkheid bestaat dat België militaire instructeurs naar Irak gaat sturen.

In elk geval heeft ons leger heel wat ervaring met dergelijke missies. Defensie verwijst daarvoor naar de missies in Afghanistan. België heeft eerder al F-16's ter beschikking gesteld voor de strijd tegen terreurgroep IS.