Ivan De Vadder: "Fijn te weten dat mensen aan je blijven denken"

Vandaag hervat VRT-journalist Ivan De Vadder zijn publieke leven met de voorstelling van het boek "Het parabel van het ezelsoor". Hij is nog altijd in behandeling voor darmkanker, maar zocht de afgelopen maanden iets om mee bezig te blijven. Dat werd een politiek jaaroverzicht aan de hand van cartoons van Karl Meersman.

Hoe voelt het om opnieuw in de openbaarheid te treden na vier maanden?

Het is met een klein hartje. Ik heb nog een nieuwe behandeling voor de boeg. Pas in maart zal ik helemaal opnieuw fit zijn.

Vanwaar dit nieuwe boek?

Ik zocht iets om mee bezig te blijven, iets leuks, iets kleins. Iets om aan te werken tijdens de goede weken. Door mijn behandeling heb ik goede weken en slechte weken. Tijdens de goede weken kon ik hieraan werken.

Je omschrijft het boek als een eigenzinnig jaaroverzicht.

Het is een politiek jaaroverzicht aan de hand van tekeningen van Karl Meersman, de cartoonist van Knack en Trends. Ik heb in die tekeningen een rode draad gezocht. De titel, "De parabel van het ezelsoor", verwijst naar de tekening op de cover. Daarop maakt Bart De Wever het V-teken achter Elio di Rupo, zodat het lijkt alsof Di Rupo ezelsoren heeft. Het boekje leidt de lezer door het afgelopen politieke jaar. Een ideaal kerstgeschenk voor wie de politiek volgt.

Het boekje is ook een uitloper van een theatervoorstelling. Op 26 en 27 december breng ik dit politieke jaaroverzicht ook op de planken in Sint-Niklaas. Ook hier staan de tekeningen van Karl Meersman centraal en er is ook muziek van Jan De Smet van De Nieuwe Snaar. Fysiek zal dit niet evident zijn voor mij, maar ik wou dit wel doen om bezig te blijven.

Hoe was het om als politiek journalist ineens aan de zijkant te staan? Ben je de politiek blijven volgen?

Ik ben het wel blijven volgen, maar vanop afstand, via kranten en televisie, zoals een geïnteresseerde leek. Mijn job is om midden in de politiek te zitten en contacten te onderhouden, maar nu vielen die contacten weg. Daar was ik te ziek voor.

Je kunt de politiek een beetje vergelijken met een soap. Die kun je ook elke dag volgen, zodat je alles weet en alles hebt meegemaakt, maar je kunt ook even afhaken en dan zonder problemen weer inpikken.

Vandaag ga je ook opnieuw beginnen te twitteren. Wat wordt je eerste tweet?

Ik ga eerst en vooral de mensen bedanken voor alle steunbetuigingen van de afgelopen maanden. Sinds ik naar buitengebracht had dat ik ziek was, is er een stroom aan berichten geweest via sociale media en via sms en die stroom is nooit opgedroogd. Het is fijn te weten dat de mensen aan je blijven denken.