Japanse nationalisten halen uit naar Angelina Jolie

Angelina Jolie is dezer dagen persona non grata onder Japanse nationalisten. De reden? Haar jongste film "Unbroken" over het verhaal van een Amerikaanse soldaat die tijdens WO II zwaar werd mishandeld door Japanse militairen.
A2013

Na de documentaire "A place in time" (2007) en "In the land of blood and honey" (2011) verschijnt binnenkort de derde film waarvoor Angelina Jolie in de regiestoel plaatsnam: "Unbroken". Die vertelt het waargebeurde verhaal van de Olympische atleet Louis Zamperini die tijdens WO II als Amerikaanse soldaat door het Japanse leger gevangen werd genomen na wekenlang op zee te hebben rondgezworven om vervolgens tot het einde van de oorlog zwaar te worden mishandeld.

De film is gebaseerd op het boek "Unbroken: a world war II story of survival, resilience and redemption" van Laura Hillenbrand. Zowel het boek als de film zijn Japanse nationalisten een doorn in het oog. De Vereniging voor de Verspreiding van Historische Feiten, een nationalistische drukkingsgroep, beschuldigt Jolie ronduit van racisme en roept op haar de toegang tot Japan te verbieden.

"Het zijn pure verzinsels", zegt Hiromichi Moteki van de vereniging. "De beweringen van Zamperini zijn niet geverifieerd. Iedereen kan zulke dingen zeggen. De film mist elke geloofwaardigheid en is immoreel." Een onlinepetitie die oproept de film niet in Japan te vertonen, heeft al 8.000 handtekeningen verzameld.

Andere belangengroepen roepen Japan dan weer op met het eigen oorlogsverleden in het reine te komen en noemen de klacht van de Vereniging voor de Verspreiding van Historische Feiten "negationisme van een ongekend niveau". "De bewijzen dat het Japanse leger krijgsgevangenen heeft misbruikt en gemarteld tijdens WO II zijn talrijk", zegt Mindy Kotler van Asia Policy Point. "Daarnaast beschikken we over vele ooggetuigenverslagen én forensisch bewijs dat Japanse militairen zich aan kannibalisme schuldig hebben gemaakt. Het is een schande het lot dat Zamperini te beurt is gevallen, te ontkennen." Zelf is de man in juli overleden. Hij werd 97.