Lachgas kan binnenkort GAS-boete opleveren

De Limburgse politiezone Hazodi gaat strenger optreden tegen lachgas. Vooral op studentenevenementen zou er een probleem zijn. De verkoop, het bezit en het gebruik van lachgas kan je er binnenkort op een boete komen te staan.

De politiezone Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek lacht er niet mee. "We stellen steeds vaker vast dat er lachgas wordt verkocht op studentenevenementen. De stockage en de verkoop van lachgas zijn echter niet zonder risico, en daarom zullen we maatregelen nemen om de verkoop, het bezit en het gebruik van lachgas zoveel mogelijk in te perken", meldt HAZODI in een persbericht. Concreet kondigt de politie GAS-boetes aan, en er komt ook een sensibiliseringscampagne.

De politie wijst op de risico's en gevaren van lachgas, een vluchtig snuifmiddel dat als een drug kan werken en ook verslavend kan zijn, omdat het het bewustzijn verandert en verdovend werkt. Het kan leiden tot misselijkheid en hoofdpijn, roekeloos gedrag en gehoor- en hersenschade. "Het is vooral populair bij jongeren en studenten", vertelt ons Michelle Moesen van Hazodi.

De maatregel komt er na overleg tussen politie, universiteit en hogescholen, justitie en gezondheidswerkers op initiatief van burgemeesters Hilde Claes (SP.A, Hasselt) en Patrick Herman (Puur, Diepenbeek).