Morrissey: "Kerstmis is een slecht moment om klappen uit te delen"

Morrissey past voor het aanbod van Channel 4 om op Kerstmis een kerstboodschap te brengen als alternatief voor de traditionele kersttoespraak van koningin Elizabeth II op de BBC. Dat meldt de Britse zanger op zijn fansite. "De koningin moet de kans krijgen te bewijzen dat ze niks te bieden en te zeggen heeft."

Dat Morrissey een rabiate tegenstander van het Britse koningshuis is, hoeft geen betoog. Toch gaat hij niet in op het aanbod van Channel 4 om op Kerstmis een alternatieve kerstboodschap uit te spreken. Sinds 1993 vraagt de Britse zender jaarlijks een beroemdheid zo'n boodschap in te blikken om die vervolgens tegelijk met de officiële kerstboodschap van koningin Elizabeth II op de BBC uit te zenden.

"Kerstmis is een slecht moment om klappen uit te delen", motiveert hij zijn beslissing op de fansite True to You. "De koningin moet de kans krijgen haar jaarlijkse rede voor het Britse volk hartstochtelijk en verkrampt te brengen, al was het maar om weer eens te bewijzen dat ze niks te bieden en te zeggen heeft en dat ze in het moderne Verenigd Koninkrijk geen plaats heeft, behalve dan als symbool van repressie."

"De koningin is ongetwijfeld de machtigste vrouw van Engeland, maar ze mist de kracht om geliefd te zijn. Het valse opblazen van haar familie is een aanval op elk rationeel intellect."

Het is lang niet de eerste keer dat Morrissey de frontale aanval tegen het Britse koningshuis inzet. Zo vergeleek hij Elizabeth II eerder met de Libische leider Khaddafi en projecteerde hij laatst een foto van prins William en prinses Kate met het onderschrift "United King-dumb" op het podium bij de start van een optreden om vervolgens het nummer "The queen is dead" van The Smiths te spelen.