Mugabe ontslaat vicepresident en acht ministers

In Zimbabwe, in zuidelijk Afrika, heeft president Robert Mugabe vicepresident Joice Mujuru en acht ministers ontslagen. Onlangs heeft hij Mujuru ervan beschuldigd dat ze een moordcomplot tegen hem beraamde, wat ze overigens ontkent. In feite is Mugabe wellicht het pad aan het effenen voor zijn echtgenote Grace, zodat zij hem op termijn kan opvolgen als staatshoofd.

Mujuru en haar bondgenoten worden met onmiddellijke ingang ook uit hun functies in de regeringspartij Zanu-PF gezet. Van Mugabe mogen ze wel nog gewoon partijlid blijven.

De president heeft Mujuru ervan beschuldigd dat ze geheime ontmoetingen heeft bijgewoond in de Amerikaanse ambassade in Harare. Mujuru noemt de beschuldigingen tegen haar belachelijk. "Ik ben de vlieg in een web van leugens geworden dat zal leiden tot de vernietiging van Zanu-PF", zegt ze.

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in het toenmalige Rhodesië was Joice Mujuru een strijdmakker van Robert Mugabe. Sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe, in 1980, heeft ze onafgebroken in de regering gezeten. Ze wordt beschouwd als een trouwe partijsoldaat.

Intussen is Robert Mugabe 90 jaar oud. Tot nu toe denkt hij er niet aan om de macht op te geven. Betekenisvol is dat hij vorig weekend zijn veel jongere echtgenote Grace heeft benoemd tot voorzitster van de vrouwenliga van Zanu-PF. Waarnemers zien dat als een manoeuvre om het pad te effenen voor Grace Mugabe, zodat ze haar oude echtgenoot kan opvolgen, mocht dat nodig zijn. Het is duidelijk dat de Mugabe-clan er veel voor over heeft om de touwtjes in handen te houden in Zimbabwe.