Niet-gelovigen riskeren nog steeds doodstraf in 13 landen

Niet-gelovigen riskeren nog altijd de doodstraf in 13 landen. Dat blijkt uit het Freedom of Thought Report 2014. Dit tweede rapport van de International Humanist and Ethical Union (IHEU), de internationale koepel van humanisten, is voorgesteld op de internationale dag van de mensenrechten.

Het rapport onderzoekt de houding van overheden tegenover atheïsten, niet-religieuzen en humanisten. In de Noord-Afrikaanse landen Mauritanië, Nigeria, Somalië en Soedan staat op geloofsverzaking de doodstraf. Ook in Saudi-Arabië, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Qatar, Afghanistan, Pakistan, de Malediven en Maleisië wacht geloofsafvalligen hetzelfde lot.

Wie zich schuldig maakt aan blasfemie (godslastering) riskeert in deze landen ook de doodstraf of opsluiting. Ook Turkije, Kazachstan en Egypte vervolgden dit jaar schrijvers voor blasfemie en in de VS kan wie zich openlijk atheïst noemt carrièrekansen mislopen.

Toch groeit de groep die religieus ongebonden is: met iets meer dan 16 procent vormen zij de op twee na grootste levensbeschouwelijke stroming, na het christendom en de islam. Op veel plaatsen in Europa zijn ongelovigen zelfs in de meerderheid.

Uit het rapport blijkt ook dat het recht op niet-geloven onder druk staat binnen de VN. "Kijk maar naar de positie van Rusland", zegt Sonja Eggerickx, voorzitter van IHEU. "Dat land eist bescherming van culturele tradities en het gezin, denk ook aan hun houding tegenover homoseksuelen. Dit alles wijst op een herinterpretatie van fundamentele mensenrechten. Een tegenbeweging wordt geblokkeerd door conservatieve landen als Pakistan en Saudi-Arabië, leden van de VN-mensenrechtenraad. Ook Bangladesh, Nigeria en Qatar voegen zich volgend jaar bij deze raad."

De vrijzinnig-humanistische gemeenschap wil de aandacht vestigen op die mensenrechtenschendingen. "Wij verdedigen het recht om niet te geloven en pleiten voor religieuze diversiteit", zegt Sonja Eggerickx. "De strijd voor wereldse waarden is geen strijd tussen religie en atheïsme, maar tussen dwang en individuele vrijheid."