Nieuw Europees wapen in strijd tegen belastingontwijking multinationals

De Europese ministers van Financiën hebben op een bijeenkomst in Brussel het licht op groen gezet voor een antimisbruikclausule die moet vermijden dat multinationals belasting op winsten kunnen ontlopen. Nationale belastingdiensten gaan ook meer informatie uitwisselen over intresten, dividenden en inkomsten uit de verkoop van financiële activa.
Archieffoto

De ministers gaven hun fiat voor de invoering van een algemene antimisbruikclausule in de moeder-dochterrichtlijn. Die richtlijn moet verhinderen dat multinationals in verschillende lidstaten belasting moeten betalen op dividenden, maar sommige ondernemingen slaagden er via creatieve constructies in om helemaal niet meer belast te worden.

Door de antimisbruikclausule krijgt de fiscus de mogelijkheid om de voordelen van de richtlijn niet meer toe te staan aan constructies die duidelijk om fiscale redenen zijn opgezet. In het kader van diezelfde richtlijn werden deze zomer overigens ook al stappen gezet om te verhinderen dat multinationals via hybride leningen belastingen ontwijken. Beide maatregelen moeten tegen eind volgend jaar in nationale wetgeving omgezet worden.

De maatregel werd vorige maand nog tegengehouden door Groot-Brittannië, Nederland en België. België vroeg meer tijd om de coherentie met antimisbruikregels in andere wetgeving te bestuderen. Het leverde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in eigen land het verwijt van de oppositie op dat hij de strijd tegen fiscale achterpoortjes niet ernstig nam, wat de minister met klem tegensprak.

LuxLeaks zette een en ander in gang

Vandaag werd overigens ook bekrachtigd dat nationale belastingdiensten automatisch informatie gaan uitwisselen over intresten, dividenden en inkomsten uit de verkoop van financiële activa. Volgens bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici zijn het "mijlpalen, die een nieuw front openen in de strijd tegen belastingontwijking en agressieve tax planning".

Sinds LuxLeaks staat de aanpak van belastingontwijking door multinationals prominent op de Europese agenda. Zo voeren Duitsland, Frankrijk en Italië het tempo op voor meer fiscale transparantie in Europa, een initiatief dat België al steun heeft toegezegd. Moscovici presenteert begin volgend jaar alvast een wetsvoorstel voor de automatische uitwisseling van informatie over tax rulings.