Nieuwkomers kunnen Nederlands leren met "Thuis"

Groen stelt voor het VRT-Journaal en Nederlandstalige programma's zoals "Thuis" te promoten bij nieuwkomers in Vlaanderen. "De media kunnen een verbindende rol spelen in de samenleving. Bovendien is het met behulp van de ondertitels een goede manier om Nederlands te leren", zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen). Ze legde het voorstel voor aan minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA).
© VRT

Volgens Moerenhout kan het promoten van "Het Journaal" en programma's zoals "Thuis" bij nieuwkomers helpen bij het aanleren van het Nederlands. De promotie kan volgens Moerenhout "met een welkomstpakket dat nieuwkomers thuis ontvangen of het kan aan bod komen in de lessen Nederlands".

Ze stelt voor nieuwkomers te informeren over deze programma's en hen op de hoogte te brengen van het aanbod op Teletekst om de programma's te ondertitelen in het Nederlands. Het aanbod kan dan ook verspreid worden op online platformen.

Laagdrempelige manier om Nederlands te leren

Een programma zoals "Thuis" is volgens Moerenhout een laagdrempelige manier om Nederlands te leren. "Iedere dag een half uur Nederlands horen en proberen te lezen, is een goede oefening. Bovendien spelen de dialogen zich af in herkenbare situaties, zoals een drankje bestellen in een café of 's morgens ontbijten samen met de familie."

Moerenhout heeft het voorstel in het Vlaams Parlement voorgelegd aan minister van Inburgering Homans. Eerder al besloot Homans' partijgenoot, Vlaams minister Ben Weyts hetzelfde aanbod te organiseren in de Vlaamse Rand. Minister Weyts wil het ondertitelde nieuws van RingTV met het welkomstpakket promoten bij nieuwkomers in de Vlaamse Rand.