Nog steeds 617 telefooncellen in ons land

Op 1 december telde ons land nog 617 publieke telefooncellen. In 372 van de 589 Belgische gemeenten vindt u geen enkele een openbare telefooncel meer. Telecomoperator Proximus heeft er alle telefoonhokjes al weggehaald. Tegen eind volgend jaar zullen alle telefooncabines definitief verdwijnen.

De telefooncellen worden systematisch gedemonteerd. De onderdelen ervan worden gerecycleerd door een gespecialiseerd bedrijf, aldus woordvoerster van Proximus Frédérique Verbiest.

In 1997 waren er in België nog meer dan 18.000 telefooncellen van het toenmalige Belgacom. Eind 2010 bleven er daar nog maar 6.370 van over. In mei vorig jaar hief het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) de wettelijk verplichte dienstverlening voor telefooncellen op. Het aantal telefooncellen werd daarna stelselmatig afgebouwd. Begin juli 2014 stonden er nog 1.175 telefooncellen in ons land.

De reden voor het verdwijnen van de telefooncellen ligt voor de hand: nagenoeg iedereen heeft tegenwoordig een gsm in zijn op zak. De openbare cellen werden de laatste jaren amper nog gebruikt, terwijl de onderhoudskosten, vooral door vandalisme, enkele miljoenen euro per jaar bedroegen.