Scholen maandag dicht omdat te veel leerkrachten staken

Talloze scholen blijven op de nationale stakingsdag van maandag 15 december gewoon dicht. Er zijn zo veel leerkrachten die zullen staken, dat scholen zelfs niet aan genoeg personeel geraken om beperkte opvang te bieden.

Stakingsdagen bij het onderwijspersoneel zijn gewone schooldagen voor leerlingen. In principe moeten leerlingen in de school terechtkunnen voor gratis opvang, maar als er daarvoor niet genoeg personeel is, mag de directie beslissen om de school helemaal te sluiten. Dat lijkt komende maandag ook effectief het geval te zullen zijn, berichten verschillende kranten.

"We hebben er alle begrip voor dat het komende maandag gewoon niet zal lukken", weet Willy Bombeek van het VSKO, de koepel van het katholiek onderwijs. "Als er maar één leerkracht komt opdagen, kun je die niet op 200 kinderen laten passen", zegt hij in Het Nieuwsblad. Volgens Bombeek zal de staking vooral voelbaar zijn in het basisonderwijs. Scholieren in het middelbaar kunnen makkelijker thuisblijven omdat veel van hen op dinsdag nog een examen hebben.

"Veel ouders zullen in de problemen komen", vreest oudervereniging VCOV in Het Nieuwsblad. "We hopen dat alle scholen op z'n minst op tijd verwittigen."