Tommelein plant overleg met taxidienst Uber

Staatssecteris voor de strijd tegen sociale fraude Bart Tommelein (Open VLD) plant overleg met de alternatieve taxidienst Uber. Dat zegt hij na overleg met vertegenwoordigers van de taxisector, die langer klaagt over de "oneerlijke concurrentie" door Uber.

De komst van taxi-app Uber naar onze hoofdstad heeft al heel wat stof doen opwaaien. Uber is een Amerikaans bedrijf dat via een applicatie voor smartphones autodiensten met chauffeur in tientallen landen aanbiedt. Volgens de taxisector bezondigt het bedrijf zich aan oneerlijke concurrentie. De chauffeurs betalen immers geen sociale bijdragen en houden zich niet aan de regelgeving inzake taxidiensten.

Staatssecretaris Tommelein (Open VLD) toont begrip over de bezorgdheden van de sector en plant overleg met Uber. "Innovatie is belangrijk en nieuwe technologieën wil ik zeker niet tegengaan. Maar de bestaande wetten en regels moeten wel nageleefd worden", benadrukt hij. Nadien wil Tommelein met de gewestministers van Mobiliteit nagaan welke maatregelen moeten worden genomen. In het voorjaar volgt nog een bijeenkomst met de werkgevers, vakbonden en sociale inspectiediensten.

Tommelein uitte zijn bezorgdheid over de privacy, waarvoor hij eveneens bevoegd is. "Uber beschikt over enorm veel data, waarvan we vandaag niet weten hoe men die gebruikt en of men die voldoende beschermt. Daarover zal ik meer duidelijkheid vragen", aldus nog Tommelein.