Verdachte nazislachtpartij Oradour niet langer vervolgd

Het Duitse gerecht gaat een 89-jarige oud-nazi niet langer vervolgen voor zijn aandeel in het bloedbad van Oradour-sur-Glane. In dat Franse dorp in het zuidwesten van Frankrijk gebeurde in 1944 de grootste moord op Franse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij kwamen liefst 642 mannen, vrouwen en kinderen om het leven.

De man uit Keulen, die op het moment van de feiten 19 jaar oud was, stond terecht voor moord en medeplichtigheid aan moord voor de slachtpartij in Ouradour.  Volgens de openbare aanklager vuurde de man, als lid van een vuurpeloton, 25 kogels af, en hielp hij vervolgens bij het blokkeren en in brand steken van de plaatselijke kerk, waar tientallen mensen levend verbrand werden.

De oud-nazi ontkent die beschuldigingen. Hij geeft toe dat hij die bewuste dag aanwezig was in het dorp, maar beweert nooit een kogel te hebben afgevuurd, noch op andere wijze bij de massamoord betrokken te zijn geweest.

Het gerecht in Keulen heeft nu geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is om zijn betrokkenheid aan te tonen. "In een rechtszaak zou wellicht enkel kunnen worden bewezen dat de verdachte aanwezig was tijdens de moordpartij in Oradour-sur-Glane, zoals hij ook steeds heeft toegegeven", aldus de rechter. "Maar enkel die aanwezigheid is onvoldoende om zijn medeplichtigheid aan te tonen."

AP2013

Symbool van de nazibezetting

Op 10 juni 1944, kort na de landing van de geallieerden in Normandië, dreven Duitse SS-troepen de inwoners van Oradour-sur-Glane samen in de kerk en in een schuur, en staken nadien het hele dorp in brand. In totaal lieten 642 mannen, vrouwen en kinderen daarbij het leven. Slechts 6 inwoners konden aan de dood ontsnappen.

Sinds die gebeurtenissen is Oradour een symbool van de wreedheid van de nazibezetting in Frankrijk. Na de slachtpartij werd het dorp nooit heropgebouwd. De ruïnes bleven staan, als monument voor de slachtoffers.