"Dit jaar al 348.000 bootvluchtelingen"

348.000 vluchtelingen hebben zich dit jaar al op zee gewaagd op zoek naar een beter leven. Het grootste deel, 207.000 vluchtelingen, reisde via de Middellandse Zee. Dat aantal is in drie jaar tijd verdrievoudigd, meldt de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR).
ROPI

De VN-vluchtelingenorganisatie benadrukt dat dergelijke bootreizen risicovolle operaties zijn die vaak ook geleid worden door criminele organisaties. Sinds januari zijn al zeker 4.272 mensen omgekomen. 3.419 reisden via de Middellandse zee, wat dus als de "dodelijkste route" kan worden beschouwd.

De organisatie voegt eraan toe dat het ontmoedigen of afschrikken van vluchtelingen om naar Europa te komen, niet helpt. "Wel moeten we kijken naar de reden waarom de bootvluchtelingen voor die vluchtweg kiezen en waarom ze niet op een veiligere manier naar asiel zoeken."