"Ik heb opnieuw een toekomstperspectief"

Halfweg dit jaar regende het Ice Bucket Challenges om de aandacht te vragen voor de ongeneeslijke spierziekte ALS. Tussen alle grappige en minder grappige ijsemmer-pogingen viel vooral het filmpje van fotograaf Anthony Carbajal op. De 27-jarige man uit Murrieta, Californië, kreeg begin dit jaar te horen dat hij aan ALS leed, net zoals zijn grootmoeder en moeder. "De hype was een keerpunt", zo vertelt hij op nieuwswebsite Today.

"Het heeft wel even geduurd vooraleer ik mijn diagnose verteerd kreeg, om alle geledingen van deze ziekte te accepteren. De diagnose sloeg in als een bom en ik wilde daardoor niet langer mijn huis uit. Ik wilde alleen maar slapen en vergeten dat ik ALS had. Ik droomde dan van een gezonde Anthony. Maar dan werd ik, eens wakker, weer met de realiteit geconfronteerd."

"Dat eerste half jaar was het moeilijkste uit mijn leven. Ik dwong me om uitdagingen aan te gaan, gedenkwaardige ervaringen op te doen die vaak verkeerd afliepen. Ik ben verschillende keren in het ziekenhuis beland. Alles leek me tegen te zitten."

"Toen de Ice Bucket Challenge een hype werd, bewoog ik me in mijn eigen kleine plekje, keek naar Netflix, bezig mijn diagnose te verwerken, op een erg emotionele manier. Sinds ik dan zelf een filmpje op YouTube publiceerde, veranderde alles rondom mij. Alsof ik wakker werd met een ander toekomstperspectief. Als ik nu ’s morgens wakker wordt, dan heb ik een doel voor ogen."

"Op 19 november ben ik getrouwd. Ik ben zo gelukkig dat ik de liefde van mijn leven gevonden heb. Ook mijn moeder was op het huwelijksfeest aanwezig. Ze was zo emotioneel, want ze had nooit gedacht het huwelijk van haar 2 kinderen te mogen meemaken. Ze voelde zich gelukkig en gezond op die dag."

"Ik wil een mooi, gezond, eenvoudig, bevredigend leven met mijn vrouw uitbouwen. Misschien koop ik een hond, ik zal genoeg tijd doorbrengen met mijn familie, samen met een pleitbezorger te zijn voor ALS. Die Ice Bucket Challenge mag dan een gril geweest zijn, toch zal die ziekte onze geliefden te vroeg doen sterven, behalve als we iets aan die ziekte doen."

Hier beneden kunt u nogmaals het aangrijpende ALS-filmpje van Carbajal bekijken:

lees ook