"Twintigers en dertigers geloven niet meer in politici"

Amper 16 procent van de twintigers en dertigers denkt dat politici hen zullen helpen om hun dromen waar te maken en problemen op te lossen. Dat blijkt uit een studie van de VUB en Stichting P&V, die Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure konden inkijken. 2.000 mannen en vrouwen tussen 25 en 35 jaar werden daarbij bevraagd.
Reporters

De studie peilde naar wat jongvolwassenen verwachten van de toekomst en wat ze daarbij voor zichzelf ervaren als de grootste bedreigingen. 84 procent van de ondervraagden gaf daarbij te kennen dat hij of zij niet geloofde dat politici hen met hun toekomst zullen helpen. Ter vergelijking: bij "God" was dat 87 procent.

De doelgroep was vooral heel pessimistisch als er werd gevraagd naar de maatschappij in het algemeen en de tendensen. Als het specifiek over henzelf gaat, slaat dat doemdenken om in positiviteit en maken twintigers en dertigers zich door de band genomen geen al te grote zorgen over hun job, het beknibbelen op luxe of het bezuinigen op het huishoudbudget.

Enkele resultaten van het onderzoek

84 procent van de bevraagden gelooft dus niet dat politici hen zullen helpen om hun dromen waar te maken.

53 procent van de bevraagden heeft wel meer vertrouwen in de Europese Unie om dat te helpen doen.

84 procent van de bevraagde moslims rekent op Allah voor zijn of haar toekomst, slechts 16 procent van de christenen rekent daarvoor op God.

80 procent van de bevraagden kijkt optimistisch naar zijn of haar eigen toekomst

96 procent van de bevraagden rekent daarvoor vooral op zichzelf, maar ook op hun partner (88 procent) en op hun familie (74 procent)

54 procent van de bevraagden is er dan weer van overtuigd dat hij of zij harder zal moeten werken dan zijn of haar ouders

30 procent van de bevraagden vreest bovendien hij of zij de volgende jaren geen vakantie zal kunnen nemen.