"Verandering voor vrouwen is op komst", aldus Malala

In de Noorse hoofdstad Oslo is de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan de Pakistaanse laureate Malala Yousafzai en de Indiase activist Kailash Satyarthi. Malala Yousafzai zei dat er wereldwijd verandering op til is voor de rechten van meisjes en vrouwen.

In haar aanvaardingstoespraak zei de nu 17-jarige Malala Yousafzai dat het "nu tijd is voor vrouwen om gelijke rechten te vragen" en dat "verandering nu eindelijk op til is".

Ze zei dat ze aanvoelt dat er wereldwijd een "sisterhood" op komst is met vrouwen die samenwerken om gelijke rechten te krijgen. "Het is hun stem die ik vandaag verkondig", aldus Malala en "die stem wordt nu versterkt door de Nobelprijs die ik vandaag krijg".

Malala riep op om die strijd te blijven voeren tot het laatste kind van deze wereld eindelijk naar school mag gaan, iets waar dat kind overigens recht op heeft en sloot niet uit dat ze desnoods in de politiek in Pakistan wil gaan. Bij de uitreiking werd ze vergezeld door een delegatie schoolkinderen. Onder hen waren twee meisjes die samen met haar gewond raakten bij de aanslag tegen hen in 2012.

In oktober van dat jaar kreeg Malala Yousafzai een kogel in het hoofd toen ze aangevallen werd door een groep extremistische talibanrebellen die een einde wilde maken aan haar campagne voor het recht van meisjes op onderwijs. Malala overleefde de aanslag ternauwernood. Ze werd gered in een Brits ziekenhuis. Sindsdien leeft ze in Groot-Brittannië, maar zet ze haar campagne voort.

"Sound of silence" (of millions of children)

De 60-jarige Indiase activist Kailash Satyarthi -die de prijs deelt met Malala- riep op om het "geluid van de stilte" van miljoenen kinderen te horen die geen stem hebben. Naast hem in de zaal stond symbolisch een lege stoel voor al die kinderen.

Satyarthi krijgt de prijs voor zijn strijd tegen uitbuiting en slavernij van kinderen in India. "Er is geen groter geweld dan kinderen hun dromen te ontzeggen. Ik weiger om te aanvaarden dat de ketenen van slavernij sterker zijn dan het streven naar vrijheid", klonk het tijdens zijn speech.

Het Nobelprijscomité looft Satyarthi voor zijn inspanningen waardoor duizenden Indiase kinderen gered konden worden uit slavernij of levensgevaarlijke werkomstandigheden. Overigens niet zonder gevaar voor zijn eigen leven. Tal van zijn collega's werden al vermoord. De naam "Kailash" verwijst overigens naar de voor hindoes, boeddhisten en jaïns heilige berg in Tibet, waar volgens de legende het godenpaar Shiva en Parvati en hun zoon Ganesha zouden wonen.

Het comité wijst er ook op dat de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar gedeeld wordt door een moslima (Malala) en door een hindoe (Kailash) en looft beiden voor hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en hun recht op onderwijs.