"Weinig gebeurd met aanwijzingen dat hij zich niet goed voelde"

De man die in een supermarkt in Deurne een peuter verwond heeft, blijft in de cel. De man heeft psychische problemen en stond onder toezicht van justitie. Volgens zijn advocaat signaleerde hij de afgelopen tijd dat hij zich niet goed voelde, maar is daar nauwelijks iets mee gedaan.

Afgelopen maandag raakte een meisje van anderhalf gewond in een supermarkt aan de Ter Heydelaan in Deurne nadat een man haar net boven haar oog stak met een schroevendraaier. De man werd gisteren opgepakt door de politie van Antwerpen, die hem herkend had op camerabeelden.

Vanochtend verscheen de man voor de onderzoeksrechter. Die plaatste hem onder aanhoudingsmandaat. Er werden ook twee deskundigen aangeduid om de geestestoestand van de dader te bekijken en om de letsels van het slachtoffer te onderzoeken. 

De dader werd enkele jaren geleden geïnterneerd, maar stond nu onder toezicht van een psychiater en een justitieassistent. "Die begeleiding is goed verlopen, hoewel hij blijkbaar de laatste tijd signalen heeft gegeven dat hij zich niet zo goed voelde", zegt zijn advocaat Bart Vosters aan VRT Nieuws.

Ook zijn familie zou meermaals aan de justitieassistent problemen gesignaleerd hebben. "Helaas is daar weinig mee gebeurd", klinkt het.

Zou het kunnen dat er niet snel genoeg gereageerd is op de aanwijzingen?  "Dat zal moeten blijken", zegt Vosters. "Ik neem aan dat men dat zal nagaan. Maar op zich maakt het ook niet zoveel verschil. Het is te laat."

"Er is vorrect gehandeld door de justitie-assistent", Zegt Liesbeth Wyseur in "Vandaag" op Radio 1. Wyseur is woordvoerster van de Justitiehuizen, die onder meer op proef vrijgelaten geïnterneerden opvolgt. Ze weigert echter op de details in te gaan.