ACV plant geen extra eindejaarsacties bij De Lijn

De christelijke vakbond ACV plant geen extra acties bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn tot en met eindejaar. Dat zegt Jan Coolbrandt, nationaal secretaris ACV Openbare Diensten Sector Vervoer. Rita Coeck, federaal secretaris van het socialistische ACOD TBM, wacht het overleg van vrijdag, met de andere vakbonden en de directie, af.

"Er komen wat ACV betreft, behalve op de nationale staking van 15 december, dit jaar geen acties meer die de reizigers treffen", klinkt het bij ACV na raadpleging van de achterban.

Coolbrandt zegt dat zijn vakbond deze beslissing genomen heeft omdat hij "niet ongevoelig is voor het feit dat veel mensen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer". "Dit is een belangrijk signaal dat we de reizigers niet willen treffen, hoewel we het niet eens zijn met de besparingen die De Lijn wil opleggen."

Coolbrandt benadrukt wel dat andere acties nog steeds mogelijk zijn en hoopt dat het overleg met de directie niet helemaal stilvalt. "Dit jaar is geen formeel overleg meer gepland en aan de planning voor volgend jaar wordt nog gewerkt."

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij De Lijn had een actieaanzegging ingediend omdat de directie een cao niet wil verlengen die de werknemers in besparingstijd tegen loonverlies beschermt. De directie van de openbaarvervoermaatschappij wil werknemers niet langer inkomsten uit premies garanderen. Het basisloon blijft wel behouden en er vallen geen naakte ontslagen.