ACV staakt op 16 december "minstens 24 uur" in gevangenissen

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten legt vanaf dinsdag 16 december het werk neer in de gevangenissen. De actie van de cipiers zal plaatsvinden in alle Belgische gevangenissen en minstens 24 uur duren, zo meldt de christelijke vakbond. ACOD en VSOA zullen niet meestaken, maar wachten het overleg met de minister af, dat die dag plaatsvindt.

De actie "zal minstens 24 uur duren, maar het kan ook langer zijn", aldus vakbondssecretaris Filip Dudal.

De vakbond verzetten zich daarmee tegen de besparingsplannen van de overheid in het gevangeniswezen. Het regeerakkoord voorziet dat er de komende vier jaar minstens 10 procent zal worden bespaard op het personeel. Er wordt onder meer gedacht aan een wervingsstop en een afbouw van de nachtploegen.

Volgende week dinsdag is ook formeel overleg over die plannen voorzien. "Maar we wilden een signaal geven door niet op dat overleg te wachten", zo liet Dudal weten na een bijeenkomst van het nationaal comité. Volgens hem werd die beslissing ook unaniem gesteund door de militanten.

Of ook de andere vakbonden zullen deelnemen aan de actie, is nog niet duidelijk. "We hebben hen in elk geval uitgenodigd om eraan deel te nemen", aldus Dudal.

VSOA en ACOD kijken de kat uit de boom

De socialistische overheidsbond ACOD en de liberale tegenhanger VSOA steunen die actie vooralsnog niet. Dinsdag is er namelijk ook overleg met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gepland.

"We wachten de resultaten van dat overleg af. Daarna zullen we beslissen of er ook door ons een stakingsaanzegging wordt ingediend", zegt permanent secretaris Frank Serlet van VSOA.

"Wij willen het overleg alle kansen geven", zegt ook Gino Hoppe, algemeen secretaris van ACOD. "Maar ik wil wel duidelijk stellen dat we geen enkel gedwongen ontslag zullen aanvaarden en dat we niet willen dat er ook maar iemand financieel verlies lijdt", vervolgt Hoppe. "Als de overheid niet open staat voor onze eisen, dan kan het nog een zeer heet eindejaar worden", klinkt het nog.