Belkacem: "Is het een misdaad om geloof te promoten?"

Fouad Belkacem vraagt de vrijspraak op het terrorismeproces. "Ons geloof is geen terroristisch geloof. Is het een misdaad om je geloof te promoten?" zei de voormalige woordvoerder van Sharia4Belgium op de laatste zittingsdag van het proces. Hij distantieerde zich ook van radicale jihadisten. De rechtbank neemt de zaak nu in beraad en doet uitspraak op 14 januari.

Op het proces worden 46 beklaagden vervolgd voor het leiden van een terroristische groepering of voor hun deelname aan de activiteiten ervan. Het openbaar ministerie vorderde voor de meeste leiders, met Fouad Belkacem op kop, de maximumstraf van 15 jaar. Voor de meeste leden werd 5 jaar geëist.

Vandaag kwamen Belkacem zelf en zijn drie advocaten aan het woord. "Moet ik gelyncht worden", vroeg Belkacem zich af. "Mensen mogen van mij denken wat ze willen, maar ik ben geen terrorist. Dat is een brug te ver."

Verder zei Belkacem dat hij niet blij is dat er mensen naar Syrië zijn vertrokken om daar te gaan strijden. "Zij waren de crème de la crème en moesten hier hun bijdrage leveren aan de maatschappij. De strijd ligt hier: hier moet het werk gebeuren."

Hij ontkende ook dat hij jongeren zoals Brian De Mulder of Jejoen Bontinck naar Syrië heeft gestuurd. Over Bontinck zei Belkacem dat die al uit Sharia4Belgium gezet was lang voor hij naar Syrië ging.

De verdediging van Belkacem voegde daaraan toe dat de Belgische Syriëstrijders zich daar aansloten "bij georganiseerde niet-staatsgebonden gewapende groepen", iets wat volgens hen iets anders is dan terrorisme, op zijn slechtst "een zootje ongeregeld".

De advocaten klaagden vooral aan dat volgens hen Belkacem voorgesteld wordt "als de veruitwendiging van het kwaad" en dat vooral "de angst van de bevolking voor de islam" en niet het recht tegen hem speelt.

Het openbaar ministerie legt de kritiek van de advocaten en van Belkacem naast zich neer. De verdediging probeert zich vrij te pleiten door het OM te beschuldigen van manoeuvres en manipulatie van alles, maar "wij citeren alles correct", heet het.