Boomvalk is "Vogel van het jaar"

De boomvalk is verkozen tot "Vogel van het jaar". Deze roofvogel "met terracottakleurige broek" won de verkiezing met 605 stemmen. De blauwborst en de pimpelmees vervolledigen het podium. In totaal brachten 3.182 mensen hun stem uit, zo maakte Vogelbescherming Vlaanderen bekend.

"Zijn koptekening lijkt sterk op die van de slechtvalk, maar de boomvalk is een flink pak kleiner. Zelfs kleiner dan een torenvalk. De boomvalk is ongelooflijk wendbaar en slaagt erin om met zijn klauwen razendsnel zoevende libellen uit de lucht te plukken. Zonder te landen, verwijderen boomvalken de vleugels en poten van het insect waarna ze het in de vlucht opsmikkelen", luidt de beschrijving van de winnende vogel door de Vogelbescherming.

Dat een roofvogel deze verkiezing won, is voor de Vogelbescherming een teken om de campagne "een roofvogel is geen huisdier" nogmaals te belichten. "Roofvogels verdienen het om in de vrije natuur te mogen rondvliegen en niet te moeten leven in een kooi of vastgeketend aan een blok", aldus de organisatie.

Vorig jaar was de kerkuil de winnaar van de vogelverkiezing.