Burgemeester Maastricht stapt op na schandalen

In Nederland stapt de burgemeester van Maastricht op. De positie van de openlijk homoseksuele Onno Hoes werd onhoudbaar na enkele schandalen die de afgelopen tijd in de pers kwamen. Hij blijft wel aan tot zijn opvolger geïnstalleerd is.

De burgemeestercarrière van de liberale Hoes was van bij het begin voer voor de roddelpers. Toen hij vier jaar geleden burgemeester werd, was hij al tien jaar getrouwd met Albert Verlinde, een bekende Nederlander die het dagelijkse showbizzprogramma "RTL-Boulevard" presenteert.

Vorig jaar doken er echter foto's op waarop te zien is hoe Hoes zit te zoenen met een jongen in een hotelloby in Maastricht. Ook het feit dat hij op Grindr zit, een datingapplicatie voor homo's, leidde tot controverse.

De burgemeester beloofde beterschap, maar na zijn scheiding doken er opnieuw beelden op van een date met een 20-jarige jongen. De jongen zou uitgestuurd zijn door "Pownews" en op die manier beelden met een verborgen camera genomen hebben.

Daarom besliste Hoes op te stappen als burgemeester. "De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie. Die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen", staat te lezen in een mededeling. Hij onderneemt ook juridische stappen tegen "Pownews".