Een miljoen bezoekers voor Brugse musea

De Brugse museumgroep Musea Brugge heeft woensdagochtend zijn miljoenste bezoeker verwelkomd. Enkel in 2002, toen Brugge Culturele Hoofdstad was van Europa, kregen de musea in de West-Vlaamse stad meer bezoekers over de vloer. In een gemiddeld jaar blijft het bezoekersaantal net onder de drempel van een miljoen steken.

Een concrete verklaring voor de recordopkomst is er niet, al zijn er wel een paar opvallende cijfers. Zo is niet langer het Belfort maar wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk de meest attractieve trekpleister. Dat heeft onder meer te maken met de restauratiewerken waardoor er een toegangskorting is voor onder meer het bezichtigen van de Madonna van Michelangelo.

Musea Brugge meent ook dat de film "The Monuments Men" met George Clooney een belangrijk aandeel heeft in de stijgende cijfers. Het Madonnabeeld speelde namelijk, naast het Gentse Lam Gods, een belangrijke rol in de film. 300.000 toeristen bezochten de kerk, terwijl er "amper" een kwart miljoen bezoekers was voor het Belfort. Het Groeningemuseum klokt af op de derde plaats met 120.000 bezoekers.

Opvallend is dat de meeste bezoekers (28 procent) de Britse nationaliteit hebben. Dan volgen de Fransen (17 procent) en dan pas de Belgen (14 procent). Musea Brugge zag dat de expo '14-'18 in de Stadshallen wel vooral Belgen lokte (75 procent), wat doet vermoeden dat buitenlanders meer permanente tentoonstellingen bezoeken, terwijl landgenoten eerder kiezen voor tijdelijke exposities.

Brugge kijkt nu al uit naar 2015, want dan vormt de West-Vlaamse provinciehoofdstad het decor van de Triënnale 2015.