Elektriciteitscentrale in Langerlo voor onbepaalde tijd dicht

Volgens energiebedrijf E.ON gaat de elektriciteitscentrale in Langerlo voor onbepaalde tijd dicht nadat er vanochtend een spontane staking was uitgebroken. De centrale heeft een capaciteit van 556 MegaWatt, maar volgens netbeheerder Elia is er voorlopig geen probleem met de stroomvoorziening.

Vanochtend was er een spontane staking uitgebroken in de elektriciteitscentrale bij Genk. "De belangrijkste reden is dat mensen zekerheid willen over hun toekomst", zegt Roger Peeters van de christelijke vakbond. De thermische centrale gaat volgend jaar mogelijk dicht en de onderhandelingen over een sociaal plan zitten muurvast. 

"Als de zaak sluit, willen de werknemers dat ze begeleid worden naar ander werk. Mocht dat niet lukken, willen ze een fatsoenlijke uitstapregeling", betoogt Peeters.

Na overleg met de bonden heeft E.ON vanmiddag gezegd dat de centrale voor onbepaalde tijd dichtgaat. "Toen bleek dat er onvoldoende mensen waren om de centrale te bedienen, werden we eigenlijk verplicht de centrale af schakelen voor onbepaalde duur, totdat we voldoende mensen hebben om ze weer op te starten", verklaart Tom De Bruyckere van E.ON.

Het bedrijf laat weten dat het er wel alle vertrouwen in heeft dat er een overnemer komt voor de centrale van Langerlo.

Bevoorrading

De centrale heeft een capaciteit van 556 MegaWatt, evenveel als een kleine kerncentrale. Er werken 130 mensen. Naast Langerlo heeft het E.ON ook nog een centrale in Vilvoorde. Het Duitse energiebedrijf heeft de centrales in 2009 overgenomen van Electrabel.

E.ON wou de steenkoolcentrale in Langerlo, die nog een milieuvergunning heeft tot april 2016, omvormen tot een biomassacentrale. Het heeft daarvoor de nodige vergunningen en er is financiële steun toegezegd van Vlaanderen. Maar sinds kort is de Duitse energiereus op zoek naar een overnemer voor het project. Langerlo past niet langer in de strategie van E.ON.

Volgens netbeheerder Elia is er voorlopig geen probleem met de stroomvoorziening, ook niet voor de avondpiek straks. Niemand weet echter wanneer de centrale opnieuw zal worden opgestart.

Meest gelezen