Groen stelt Vlaamse "Zuurstofbegroting" voor

Oppositiepartij Groen heeft deze voormiddag haar alternatieve "Zuurstofbegroting" voorgesteld. Met die alternatieve begroting wil de oppositiepartij tonen dat een Vlaams begrotingsevenwicht ook op een andere manier verwezenlijkt kan worden. "De regering van N-VA, Open VLD en CD&V maakt de verkeerde keuzes door een gebrek aan creativiteit en durf", zegt Björn Rzoska.

"De regering-Bourgeois van N-VA, Open VLD en CD&V schuift de ene na de andere factuur door naar de gezinnen, kleine bedrijven en verenigingen. Dat is niet rechtvaardig. Het is ook niet slim: topeconomen zeggen dat investeringen nodig zijn", verklaarde fractieleider Björn Rzoska bij de voorstelling van de "Zuurstofbegroting" van Groen.

Met de alternatieve beleidskeuzes van Groen blijft de kinderbijslag van een indexering genieten. Ook de tarieven voor kinderopvang blijven zoals ze zijn. Groen bespaart niet op onderwijs en bussen en trams worden niet duurder maar krijgen een betere service. Ook de socio-culturele sector behoudt in het voorstel van Groen de overheidssteun.

Doordachte besparingen vindt Groen in de hervorming van de woonbonus, een efficiëntere administratie en andere keuzes in mobiliteit en openbare werken. "Wij stellen voor om minder te investeren in de grote wegenprojecten van de regering-Bourgeois. Door goedkopere alternatieven en de afbouw van de investering in de onrendabele regionale luchthavens komt geld vrij om de busticketverhoging van De Lijn naar de prullenmand te verwijzen, en extra te investeren in fietspaden", legt Rzoska uit. Nieuwe inkomsten worden gevonden in de federale vermogensrendementsheffing, de hervorming van de zorgverzekering en een hervorming van de milieufiscaliteit.

Al deze maatregelen zouden leiden tot een begrotingsevenwicht in 2018, luidt het. "Wij willen ademruimte geven aan de gezinnen, kmo's en verenigingen. De Groen-fractie zal met dit voorstel kritisch, maar ook constructief het begrotingsdebat aangaan met de regering-Bourgeois op 16 december", aldus nog Rzoska.