Hoofdredacteur The Guardian neemt na 20 jaar afscheid

Alan Rusbridger stopt na twintig jaar als hoofdredacteur van de toonaangevende Britse krant The Guardian. Onder zijn leiding pakte The Guardian uit met grote lekken als Wikileaks en de de Britse afluisterschandalen. Ook maakte hij van de website van de krant een van de meest bezochte nieuwssites ter wereld.

De 60-jarige Alan Rusbridge kondigde zijn afscheid zelf aan op Twitter. Onder zijn twintigjarige leiding legde The Guardian een indrukwekkend parcours af. De krant pakte uit met grote lekken als Wikileaks en nam ook de klokkenluider Edward Snowden onder de arm. Voor zijn berichtgeving over de Amerikaanse geheime dienst NSA kreeg The Guardian de prestigieuze Pulitzer Prize.

Rusbridge investeerde ook sterk in de website van The Guardian, die uitgroeide tot een van de meest bezochte nieuwssites ter wereld. In tegenstelling tot concurrenten als The Wall Street Journal en The New York Times kiest The Guardian ervoor om al zijn content gratis aan te bieden.

Rusbridge blikt met voldoening terug op zijn loopbaan. "Wereldwijd zijn er in de journalistiek een handvol functies die in staat zijn om onze stiel te herdefiniëren. Ik had het voorrecht om zo een post twintig jaar lang te bekleden."

Rusbridger verlaat The Guardian niet helemaal. Hij wordt volgend jaar de voorzitter van Scott Trust, de groep die eigenaar is van onder andere The Guardian.