Instagram met 300 miljoen gebruikers populairder dan Twitter

De mobiele fotodienst Instagram, waarvoor Facebook in april 2012 715 miljoen dollar neertelde, heeft de grens van 300 miljoen gebruikers overschreden. Daarmee heeft de app voor het eerst meer gebruikers dan Twitter, dat eind september 284 miljoen gebruikers telde.

"Wat twee vrienden met een droom vier jaar geleden begonnen zijn, is uitgegroeid tot een wereldwijde gemeenschap waarop dagelijks meer dan 70 miljoen foto's en video's gedeeld worden", zegt Instagram-CEO Kevin Systrom op de officiële blog van het bedrijf.

"Met meer mensen die ons netwerk vervoegen, is het essentieel om de authenticiteit van Instagram te bewaren", aldus Systrom. Dat wil hij doen door "de fake-accounts en spammers die een plaag zijn op een groot deel van het internet" te beperken.

De komende dagen komt de site met een badgesysteem voor de accounts van "celebrities, atleten en merken", wat hun echtheid moet garanderen voor de gebruikers. Spammers zullen definitief verwijderd worden.

Het bedrag dat Facebook destijds voor Instagram betaalde, werd als ambitieus beschouwd, maar sindsdien is de groei van de app blijven versnellen. Facebook is ondertussen begonnen met reclame op de dienst. "Met 300 miljoen gebruikers begint het Instagrampubliek heel interessant te worden voor reclamemakers", aldus Debra Aho Williamson van het onderzoeksbureau eMarketer.