Jolie is "een minimaal getalenteerd verwend nest"

Bij de cyberaanval op Sony Entertainment Pictures zijn niet alleen films gelekt die nog in de bioscoop moeten verschijnen, maar ook e-mailverkeer tussen Hollywoodbonzen. Scheldmails zijn het, vol smeuïge passages. Vooral Angelina Jolie krijgt er flink van langs.

Bij de hack zijn e-mails opgedoken die gaan over de voorbereidingen voor een tweede film over Apple-oprichter Steve Jobs. Dat die niet bepaald van een leien dakje gingen, blijkt overduidelijk uit het mailverkeer tussen producer Scott Rudin en Amy Pascal, vicevoorzitter van de raad van bestuur van Sony.

Rudin en Pascal zouden de Jobs-film samen produceren, maar eerst haakte regisseur David Fincher af en later ook acteur Christian Bale. Sony besliste uiteindelijk om de film niet te maken: Universal heeft het project intussen overgenomen.

Dat Sony afhaakte, heeft de verhouding tussen Rudin en Pascal geen goed gedaan: in hun mails slingeren ze elkaar verwijten en scheldtirades naar het hoofd.

"Waanzin en razend ego"

Maar al weken eerder, toen de ene na de andere hindernis opdook, liepen de spanningen hoog op. Het begon toen Angelina Jolie David Fincher probeerde te overtuigen om in plaats van de Jobs-biopic een film over Cleopatra te maken met haar in de hoofdrol.

"Leg Angie het zwijgen op voor ze het David te moeilijk maakt om "Jobs" te doen", mailde Scott Rudin aan Amy Pascal. "Er moet geen film gemaakt worden over Cleopatra (en waarom dat jammer zou zijn is mij een raadsel, de waanzin en het razende ego van die vrouw kennende, plus het prijskaartje van de film)".

Dat hij het hoegenaamd niet op Jolie begrepen heeft, blijkt ook uit een andere mail. Daarin noemt hij Jolie "een minimaal getalenteerd verwend nest".