Kerk betaalde al meer dan 2 miljoen aan slachtoffers verjaard misbruik

De Kerk heeft al meer dan 2 miljoen euro aan schadevergoeding betaald aan slachtoffers van verjaard seksueel misbruik. Voor die zaken, die niet meer door de rechtbank kunnen behandeld worden, bestaat een speciale arbitragecommissie. Die commissie ontving in totaal 628 aanvragen, het merendeel daarvan is intussen behandeld.
AP2013

De commissie kwam er vier jaar geleden in de nasleep van de zaak Roger Vangheluwe. Slachtoffers konden tot 31 oktober 2012 een aanvraag voor "herstelmaatregelen" indienen. Onafhankelijke experts bogen zich dan over de kwestie.

In totaal kwamen er 628 aanvragen. De commissie moet er nu nog 112 behandelen, 53 werden er afgewezen. De omvang van de schadevergoedingen varieert van geval tot geval en kan oplopen tot 25.000 euro. In totaal werd er al 2.298.501 euro uitbetaald. Daarvan ging 1.774.501 euro naar 343 mannelijke slachtoffers.

Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter stond mee aan de wieg van het Centrum voor Arbitrage. Zij reageert tevreden: "Het Centrum zet haar werkzaamheden voort en kan hopelijk binnen afzienbare termijn de resterende dossiers afhandelen. Seksueel misbruik slaat diepe wonden bij de slachtoffers. Het leed uitwissen is onmogelijk, de schade vergoeden kan wel."

Meest gelezen