Luxemburg: "Gedeelde internationale verantwoordelijkheid"

Niet alleen Luxemburg, maar de hele internationale gemeenschap is verantwoordelijk voor bedrijven die amper of geen belastingen betalen. Zo schuift het Luxemburgse ministerie van Financiën de verantwoordelijkheid gedeeltelijk van zich af voor de Luxemburgse belastingdeals waarbij grote bedrijven miljoenen belastingen kunnen ontlopen.

Gisteren werden er nieuwe onthullingen gedaan in de "LuxLeaks"-affaire, waarbij aan het licht kwam dat belastingontwijking in Luxemburg al meer dan tien jaar en op een wereldwijd ongeziene schaal aan de gang is.

Het departement Financiën erkent dat er ethische bezwaren kunnen worden opgetekend tegen bepaalde mechanismen, maar benadrukt dat ze wel in overeenstemming zijn met de nationale en internationale wetgeving. Bovendien pikt het ministerie het niet langer dat enkel het Groothertogdom Luxemburg met de vinger wordt gewezen.

"Internationale gemeenschap draagt gedeelde verantwoordelijkheid"

"Bij de analyse van deze situatie moeten we naar het grotere geheel kijken, en kan men niet enkel blijven stilstaan bij het kader van een enkel land. De internationale gemeenschap draagt een gedeelde verantwoordelijkheid om de internationale afspraken aan te passen aan de huidige omstandigheden", luidt de verklaring van het Luxemburgse ministerie.

Gisteren liet datzelfde ministerie verstaan dat het Groothertogdom "spontaan en op verzoek informatie over rulings uitwisselt met andere landen" in het kader van dubbele belastingverdragen, Europese richtlijnen en akkoorden over samenwerking tussen belastingdiensten.

De woordvoerder van de Luxemburgse premier Xavier Bettel laat in een reactie aan onze redactie weten dat Luxemburg nooit "een fiscaal paradijs" is geweest en dat zeker ook niet geworden is de laatste weken.

Juncker: "LuxLeaks verzwakte mijn positie als commissievoorzitter"

Europees Commissievoorzitter en voormalig premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker zei gisteren nog in een interview met de Franse krant Libération dat de zaak LuxLeaks zijn positie als commissievoorzitter heeft verzwakt. "De zaak doet mensen denken dat ik heb deelgenomen aan manoeuvres die niet stroken met algemeen erkende ethische en morele waarden. Veel Europeanen hebben nu hun twijfels, dat maakt me diepbedroefd."

Ook Juncker lijkt in de krant van een gedeelde verantwoordelijkheid te spreken. "De Europese regeringen hebben zich in het verleden niet intensief genoeg met de problematiek bezig gehouden."