Marine Le Pen: "Martelen is "nuttig" in bepaalde gevallen"

Het kan "nuttig" zijn om in terrorismeonderzoek een beroep te doen op martelen. Dat is althans de mening van Marine Le Pen, voorzitter van het extreemrechtse Front National (FN). "Ik veroordeel dat niet", zei Le Pen, ook Europees parlementslid, in een interview met BFM TV en RMC over het rapport van de Amerikaanse Senaat over de martelpraktijken van de CIA. "Het is redelijk makkelijk om op televisie te komen en te zeggen 'Ohlala! Dat is slecht'", aldus Le Pen.

"Ik geloof dat de mensen die informatie proberen los te krijgen van terroristen, inlichtingen die het mogelijk maken burgerlevens te redden, verantwoordelijke mensen zijn", ging de extreemrechtse politica verder.

"Er kunnen gevallen zijn, sta me toe dat te zeggen, wanneer een bom - tiktak tiktak tiktak - binnen een uur of twee kan ontploffen en 200 of 300 doden kan maken, dat het nuttig is om iemand te doen spreken", aldus Le Pen. Op de vraag "zelfs met marteling?" antwoordde Le Pen "met alle mogelijke middelen".

Na 9/11 werden tientallen mensen die gelinkt werden aan al-Qaida opgesloten en, zonder veel resultaat, gemarteld. Tegelijk werd het grote publiek voorgelogen, was de conclusie van het rapport.

Le Pens vader en oprichter van het FN, Jean-Marie Le Pen, wordt er zelf van beschuldigd tijdens de oorlog in Algerije gevangenen gemarteld te hebben. Zelf ontkent hij die beschuldigingen.

Le Pen nuanceert

Kort na het interview nuanceerde FN-voorzitter Marine Le Pen haar uitspraken over martelen via Twitter, nadat er een storm van reacties was gekomen op haar uitspraak.

Le Pen heeft het over een "kwaadaardige interpretatie" van haar woorden. "Tegen terrorisme moeten we alle middelen gebruiken, maar alle wettelijke middelen. Dus geen martelingen."