Meer dan 350.000 Belgen hebben betalingsachterstand op kredieten

Het aantal Belgen dat problemen heeft om zijn kredieten op tijd terug te betalen, heeft in november de kaap van 350.000 overschreden. Zij hebben een gezamenlijke betalingsachterstand van meer dan 3 miljard euro, zo blijkt uit gegevens van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank (NBB).

Eind november waren er 350.645 Belgen met betalingsachterstand op minstens een krediet, een stijging met 2,6 procent tegenover november vorig jaar. De totale betalingsachterstand liep op tot 3,09 miljard euro (+4,8 procent), of gemiddeld ruim 8.800 euro per persoon met betalingsachterstand.

Het maandelijkse rapport van de kredietcentrale schetst ook een beeld van de volledige kredietmarkt. Zo waren er eind november in België ruim 11,37 miljoen uitstaande kredieten (ruim 8,5 miljoen consumentenkredieten en meer dan 2,8 miljoen hypothecaire kredieten), verspreid over 6,23 miljoen particulieren. Dat betekent dat een op de achttien kredietnemers (5,6 procent) een betalingsachterstand heeft.

"Kredietcentrale uitbreiden"

In een reactie benadrukt minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) dat de overheid consumenten wil beschermen tegen overmatige schuldenlast en financiële moeilijkheden. Daarom wil hij de kredietcentrale uitbreiden met indicatoren "die het meest aanleiding geven tot schuldbemiddeling" zoals energie, telefonie en internet. "Dat moet vermijden dat consumenten in financiële moeilijkheden geraken en dat de schulden van de consumenten groeien", klinkt het.

"Ik wil zo vooral de consument en ook de ondernemer beschermen tegen overmatige schuldenlast. Tegelijk zullen schuldenvrije consumenten sneller uit de gegevensbank worden verwijderd", klinkt het.