Palestijnse minister sterft na confrontatie met Israëli's

Op de Westelijke Jordaanoever is de Palestijnse minister zonder portefeuille Ziad Abu Ayn gestorven na een duw- en trekpartij met Israëlische soldaten. Dat kan de toch al toegenomen spanningen tussen Israël en de Palestijnen fors doen escaleren.

Over de precieze omstandigheden van het incident lopen de versies uiteen al naargelang het gaat om Israëli's of Palestijnen. Wel begon de rel toen enkele honderden Palestijnse betogers samen met de minister olijfbomen wilden gaan planten nabij een Joodse nederzetting in de buurt van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Ze werden er tegengehouden door Israëlische soldaten en daarna kwam het tot trek- en duwwerk waarbij ook traangas werd afgeschoten.

Volgens een fotograaf van het Britse persbureau Reuters werd minister Abu Ayn onwel nadat hij geslagen was door een Israëlische militair. De minister werd nog naar een ziekenhuis in Ramallah gebracht, maar zou onderweg overleden zijn. Naar verluidt was de man al een tijdje ziek en zou dat mogelijk een rol gespeeld hebben bij zijn overlijden.

De voorbije weken zijn de spanningen tussen beide kampen gevoelig toegenomen na rellen op de Tempelberg in Jeruzalem. Die plaats is heilig voor joden en moslims en ligt voor beide gemeenschappen erg gevoelig. 

"Barbaarse daad" aldus Palestijnse president

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft woedend gereageerd op de dood van minister Abu Ayn. Volgens Abbas gaat het "om een barbaarse daad die we niet zullen tolereren."

Abu Ayn was lid van de Fatah, de nationalistische Palestijnse partij van president Abbas en diens voorganger Yasser Arafat.

Meest gelezen