Petitie met 25.000 handtekeningen tegen salariswagens

Bond Beter Leefmilieu (BBL), Netwerk Duurzame Mobiliteit en Kom op tegen Kanker hebben de petitie tegen zogenaamde salariswagens afgesloten. De petitie met 25.000 handtekeningen willen ze afgeven aan de voorzitters van de federale meerderheidspartijen.

"Het idee dat er iets schort aan de verloning van dieselwagens kreeg veel bijval", zegt Mathias Bienstman van de BBL. "Toch bleven we wat op onze honger met de politieke reacties: N-VA en Open VLD lieten het na inhoudelijk te reageren. Daarom willen we de komende week de handtekeningen overhandigen aan de voorzitters van de federale meerderheidspartijen."

Onder de ondertekenaars zijn prominente economen zoals Paul De Grauwe, André Decoster en Koen Schoors. De petitie pleit tegen de verloning van wagens en diesel en voor een verlaging van de lasten op arbeid.

"Salariswagens hebben krachtiger motoren, zijn vaker dieselwagens en rijden gemiddeld meer kilometers dan wagens van particulieren", zegt Bienstman. "Die drie elementen zorgen ervoor dat ze bijdragen tot meer fijn stof en stikstofoxide in de lucht. De overheid moet dus iets doen aan het fiscale gunstregime voor wagens en diesel als ze de gezondheidseffecten, zoals een verhoogd risico op longkanker en een verminderde levensverwachting, wil terugdringen", stelt Marc Michils van Kom op tegen Kanker.