Politico wil Europese nieuwsmarkt vanuit Brussel veroveren

De Amerikaanse nieuwsorganisatie Politico opent een Europese vestiging in Brussel. Net zoals Politico in Washington een referentie is geworden, wil de media-onderneming ook rondom het Schumanplein incontournable worden als politieke nieuwsbron, zo werd op een evenement aangekondigd.

Politico ging in 2007 in Washington van start met een dertigtal journalisten. In enkele jaren tijd is de organisatie uitgegroeid tot een referentie in de Amerikaanse politieke journalistiek. De organisatie heeft intussen al bijna 200 reporters in dienst.

Politico startte met een krant en een website, maar ontwikkelde doorheen de jaren talrijke betalende en gratis diensten, waaronder ook een magazine.

Politico claimt een "onontbeerlijke" informatiebron te zijn voor de politieke elite in Washington en heeft de ambitie om in de Europese hoofdstad een gelijkaardige status in te nemen.

"We willen de beste journalisten aanwerven" om "journalistiek van hoog niveau aan te bieden, onpartijdig en goed geschreven", zo verklaarde CEO Jim Vandehei op een evenement dat door talrijke Europese correspondenten in Brussel werd bijgewoond.

Steun vanuit Duitse hoek

Om zijn Europese activiteiten uit te bouwen, kan Politico rekenen op de steun van de Duitse mediagigant Alex Springer (Bild, Die Welt, ...), dat de online content verder wil ontwikkelen. Hun bedrijf palmde intussen al The European Voice in, een Engelstalig weekblad dat al jaren vanuit Brussel over het reilen en zeilen in de Europese politiek bericht. Zowel het blad als de website krijgt de naam Politico.

Dat de Europese politiek als saai te boek staat bij waarnemers, schrikt vicevoorzitter Christoph Keese van Alex Springer niet af. "Waarom maken we Brussel niet zodanig opwindend dat Hollywood zin krijgt om er films te maken", zei Keese, die vervolgens beelden toonde van populaire Amerikaanse producties over het leven op en rond Capitol Hill, zoals de serie "House of Cards".

Start in het Engels

Politico wil in de lente van 2015 van start gaan in Brussel. De organisatie recruteerde Matthew Kaminski, voormalig medewerker van The Wall Street Journal, om de Europese redactie te leiden. Hij zal werken met de journalisten van The European Voice.

De ploeg zal mondjesmaat met een dertigtal journalisten worden uitgebreid. Er worden ook bureaus geopend in Parijs en Berlijn. De berichtgeving wordt in het Engels verspreid, maar men sluit niet uit dat er later ook andere talen bijkomen.