Spoorstaking van morgen is "totaal onverantwoord"

Wie morgen de trein moet nemen, houdt er best rekening mee dat het treinverkeer wel eens ernstig verstoord zou kunnen zijn. NMBS-topman Jo Cornu is alvast niet te spreken over de aangekondigde staking van een kleine machinistenvereniging.

Het gaat om een actie van de kleine machinistenvereniging ASTB die boos is wegens het premiestelsel. Volgens NMBS-topman Jo Cornu (foto) is deze staking nog onvoorspelbaarder dan de algemene stakingen omdat de gevolgen totaal onduidelijk zijn voor de NMBS en voor de reizigers, wat tot zware imagoschade voor het bedrijf kan leiden.

Hoe dan ook zijn zware verstoringen niet uit te sluiten, ook al gaat het om een kleine groep actievoerders, waarschuwt Cornu. De staking is vooral vervelend omdat zaterdag een nieuwe dienstregeling van start gaat. Die was eerder al gepland wegens Europese afspraken, maar kan nu niet verplaatst worden. Maandag is er een nationale staking en ook dan is het spoorverkeer wellicht verstoord. 

Overleg mislukt

De kleinere en overwegend Franstalige vakbond ASTV bevestigde gisteravond de staking, nadat een laatste vergadering met minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en de directie volgens de vakbond op een mislukking was uitgedraaid. De bond vertegenwoordigt naar eigen zeggen een derde van de 3.800 treinbestuurders, maar andere vakbonden twijfelen aan dat cijfer.

De staking zou starten op 11 december om 3 uur en eindigen op vrijdag 12 december om 3 uur.

De actie zou in principe geen gevolgen hebben voor de dienstverlening van de internationale hogesnelheidstreinen Eurostar en Thalys. De treinen zullen normaal gezien volgens schema rijden, klinkt het. Maar indien de stakers zouden beslissen om sporen te blokkeren, kunnen uiteraard ook Thalys- en Eurostartreinen getroffen worden.