Steeds meer mensen krijgen enkelband om

Het afgelopen jaar is het aantal mensen onder elektronisch toezicht met 6.000 gestegen. Dat zijn er 1.000 meer dan vorig jaar en dubbel zoveel als drie jaar geleden.

De stijging is vrij simpel te verklaren. Onderzoeksrechters kunnen naast veroordeelden nu ook verdachten onder elektronisch toezicht plaatsen. Daarnaast worden ook straffen onder de drie jaar nu uitgezeten.

Het elektronisch toezicht werd ingevoerd in 1998 en kende sindsdien een exponentiële groei. Waar er in 2012 op dagbasis nog gemiddeld 1.263 mensen onder elektronisch toezicht stonden, ging het in 2014 al om 1.981.

Door de zesde staatshervorming worden vanaf volgend jaar de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschappen bevoegd voor de justitiehuizen en bijgevolg ook voor de enkelbanden. Zij hebben daarover vandaag een samenwerkingsakkoord ondertekend. "Het samenwerkingsakkoord regelt niet alleen de samenwerking tussen de gemeenschappen, het moet er ook toe leiden dat de lange expertise die opgebouwd is, niet verloren gaat", zegt Annie Devos van het Directoraat-Generaal Justitiehuizen. "De Gemeenschappen zullen ook samen contracten afsluiten over het nodige materiaal en de informatica."