Twee Belgische musea maken kans op Europese museumprijs

Het Red Star Line Museum in Antwerpen en het Museum aan de IJzer in Diksmuide zijn genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award 2015. In totaal staan er 42 musea uit 21 landen op de lijst met genomineerden, waaronder dus twee Belgische.

Sinds 1977 reikt het European Museum Forum de European Museum of the Year Award uit. Enkel bestaande musea die in de afgelopen twee jaar zijn vernieuwd of uitgebreid en nieuwe musea die in de afgelopen twee jaar zijn geopend, komen in aanmerking voor de prijs.

De prijsuitreiking van the Museum of the Year Award vindt plaats in Glasgow in mei 2015. Die dag worden er vier prijzen uitgereikt. De hoofdprijs werd in 2011 voor de eerste keer aan een Belgisch museum toegekend: het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Het Antwerpse Museum aan de Stroom ontving in 2013 de Silletto Award, een erkenning voor zijn jongerenwerking . In 2014 kreeg Kazerne Dossin in Mechelen een bijzondere vermelding van de jury als toonbeeld van een holocaustmemoriaal.