Twee centrumlinkse partijen samen naar kiezer in Israël

In Israël hebben twee centrumlinkse partijen een alliantie gesloten in aanloop naar de vervroegde parlementsverkiezingen van maart volgend jaar. Dat hebben Isaac Herzog van de Arbeiderspartij en Tzipi Livni van de Bewegingspartij aangekondigd. Ze stappen samen naar de kiezer onder slogan "Samen winnen we".

Begin deze maand heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vervroegde verkiezingen uitgeschreven nadat hij twee ministers, onder wie Livni, uit de regering had gezet. Binnen de regering-Netanyahu heerste er onenigheid rond plannen van de premier om Israël om te vormen tot joodse natiestaat.

Verwacht wordt dat de nieuwe centrumlinkse alliantie een programma zal opstellen waarbij de nadruk wordt gelegd op vredesonderhandelingen met de Palestijnen en op meer herverdeling van de rijkdom.

Volgens de peilingen zou de lijst van Herzog en Livni 24 zetels in de Knesset kunnen halen, het Israëlische parlement. De alliantie zou iets groter worden dan het rechtse Likoed van Benjamin Netanyahu. In Israël heeft de grootste partij in e Knesset in principe het initiatiefrecht bij de vorming van een nieuwe regering.

Netanyahu heeft al duidelijk aangegeven dat hij na de verkiezingen verder wil regeren met zijn coalitie van rechtse en orthodoxe partijen. Daarvoor moet hij natuurlijk wel nog het mandaat van de kiezer krijgen.