Uitvaart Fabiola in teken van "eenvoud" en "soberheid"

De begrafenisplechtigheid voor koningin Fabiola komende vrijdag zal in "eenvoud" en "soberheid" verlopen. Hoe de uitvaart er precies zal uitzien, is echter nog niet duidelijk. Verschillende leden van buitenlandse koningshuizen hebben hun aanwezigheid al bevestigd.

Normaal gezien zouden er vandaag meer details gebracht worden over de uitvaart van Fabiola in de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. De persconferentie van de Belgische bisschoppenconferentie werd echter op het allerlaatste moment afgeblazen. Op vraag van het paleis. "Alles moet geheim blijven", zo luidde de uitleg van Tommy Scholtes, de woordvoerder van de bisschoppenconferentie.

Wat wel al duidelijk is, is dat de colonne van de koninklijke familie vrijdag vanaf 9.30 van het Koninklijk Paleis naar de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal zal trekken. De plechtigheid zal daar om 10 uur van start gaan. Monseigneur Godfried Danneels zal samen met aartsbisschop André Léonard en de Belgische bisschoppen voorgaan in de mis. "Koningin Fabiola en monseigneur Danneels hebben altijd een nauwe band gehad, vooral sinds het overlijden van Koning Boudewijn. Het is dus logisch dat hij voorgaat in de ceremonie", verklaart Scholtes.

Buitenlandse gasten

Verschillende leden van buitenlandse koningshuizen hebben hun aanwezigheid op de begrafenisplechtigheid al bevestigd. De familie van de groothertog van Luxemburg zal het best vertegenwoordigd zijn. Naast groothertog Hendrik en zijn vrouw, groothertogin Maria Teresa, zullen onder meer ook groothertog Jan - de schoonbroer van koningin Fabiola - prins Willem en nog andere leden van de familie aanwezig zijn.

Het koningshuis van Spanje, het land van herkomst van Fabiola, zal dan weer vertegenwoordigd worden door koning Juan Carlos en koningin Sofia. Voorts zal prinses Beatrix in naam van Nederland aanwezig zijn. Ook de vorsten van Zweden en Noorwegen hebben hun komst bevestigd, net als koningin Margaretha II van Denemarken. Ook de Japanse keizerin Michiko, de Thaise prinses Sirindhom en de Marokkaanse prins Moulay Rachid zakken voor de gelegenheid af naar Brussel. Mogelijk zullen de komende uren nog meer mensen aan die lijst worden toegevoegd.

Om 12 uur is de plechtigheid in de kathedraal afgelopen en begeven de aanwezigen zich naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Schaarbeek, de parochie van de overleden koningin. Daar zal nog een tweede religieuze ceremonie plaatsvinden.

Wie de plechtigheid in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal wil bijwonen, wordt verzocht om zich per e-mail aan te melden bij de Protocoldienst van de FOD Binnenlandse Zaken (protocol@ibz.fgov.be). Voor de ceremonie in Schaarbeek, die ook kan worden bijgewoond, is een voorafgaande aanmelding niet noodzakelijk.

Verkeershinder

Als gevolg van de begrafenisplechtigheden voor koningin Fabiola zullen vrijdagmorgen verschillende straten worden afgesloten voor het verkeer. Dat meldt de politie van de zone Brussel-Elsene.

Het verkeer zal moeizaam verlopen in de omgeving van onder meer het Koninklijk Paleis en de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Van 8 uur tot 12.45 uur zullen alle straten vlakbij de kathedraal worden afgesloten. Dat zal onder meer ook gelden voor de Pachecolaan en de Berlaimontlaan.

Tussen 9 en 10 uur escorteren de leden van de koninklijke familie bovendien het stoffelijk overschot van koningin Fabiola tussen het Koninklijk Paleis en de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Daardoor zal er op dat moment geen verkeer meer mogelijk zijn op het Paleizenplein, het Koningsplein, de de Hofbergstraat, Koudenberg, Kunstberg, Kantersteen, Koloniënstraat, Loksumstraat en het deel van de Koningsstraat dat naast het Warandepark loopt.

Tussen 11.45 uur en 12.45 uur begeeft de koninklijke familie zich van de kathedraal naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken, waar een tweede religieuze plechtigheid zal plaatsvinden. Het stuk van de Koningsstraat dat tussen de Wetstraat en het Koninginnenplein in Schaarbeek ligt, zal dan worden afgesloten voor het verkeer. Hetzelfde geldt voor de Paleizenstraat en de Koninginnenlaan.

De uitvaartplechtigheid zal live te volgen zijn op Eén, vanaf 9.30 uur. Om 13 uur wordt de uitzending overgenomen door Canvas. Kathleen Cools en Filip Feyten verzorgen het commentaar. Ook in het buitenland zal de plechtigheid te volgen zijn via BVN.

Ook via deredactie.be zal de uitvaart live te volgen zijn. Er komt ook een apart Live Center waarin de hele begrafenis te volgen is met tekst, foto en video.