Vlaams Parlement reikt onderscheidingen uit aan ministers en parlementairen

Het Vlaams Parlement heeft woensdag een reeks onderscheidingen uitgereikt. In totaal werden 27 voormalige en huidige parlementsleden en ministers in de bloemetjes gezet. Ze kregen allemaal een graad in de Leopoldsorde. Vlaanderen is nu 21 ridders, 1 officier, 4 commandeurs en 1 grootofficier rijker. Open VLD-politica Marleen Vanderpoorten werd benoemd als erevoorzitter van het Vlaams Parlement.

Met hun onderscheiding in de Leopoldsorde worden de 27 voormalige en huidige parlementsleden en ministers gehuldigd voor hun jarenlang engagement.

  • 21 parlementsleden verwerven de graad van Ridder. Het gaat onder meer om Karlos Callens (Open VLD), Kurt De Loor (SP.A), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Luckas Van der Taelen (Groen)
  • Filip Anthuenis (Open VLD) wordt Officier in de Leopoldsorde
  • (Ex-)ministers Hilde Crevits (CD&V), Ingrid Lieten (SP.A), Joke Schauvliege (CD&V) en Jo Vandeurzen (CD&V) krijgen de graad van Commandeur in de Leopoldsorde.
  • Gewezen minister en gewezen Vlaams parlementslid Dirk Van Mechelen (Open VLD) krijgt het ereteken van Grootofficier in de Leopoldsorde.

Marleen Vanderpoorten (Open VLD) heeft de medaille van erevoorzitter van het Vlaams Parlement gekregen. Zij was parlementsvoorzitter van 2006 tot 2009. Het uitreiken van de medaille getuigt van een oprechte waardering voor haar bewezen diensten als voorzitter. Met deze eretitel erkent het Vlaams Parlement zijn eerste, en voorlopig enige, vrouwelijke voorzitter.

Meest gelezen